Gefeliciteerd! Leuk dat jullie gaan samenwonen! En wat nu? Het is fijn om samen met je partner een huisje te delen en nog dichter bij elkaar te komen. Maar hoe pak je het aan? En welke “dingen” moet je überhaupt aanpakken? Bij samenwonen komen vele veranderingen te pas. Het oude huis verlaten is in sommige gevallen al een hele opgave, zeker wanneer er sprake is van een koophuis. En dan komt natuurlijk het verhuizen van spullen erbij kijken. Dit zijn echter slechts beginselen van samenwonen. Denk bijvoorbeeld aan het bespreken van geldzaken, het afsluiten of opzeggen van abonnementen, toeslagen en een samenlevingsovereenkomst.
Wees vooral eerlijk naar elkaar en benoem zowel de inkomsten, bezittingen en schulden in een overzicht. Door alles op een rij te zetten creëer je overzicht en weet je wat je te besteden hebt. Overleg hoe de kosten worden verdeeld. Is dat ieder even veel, naar draagkracht of wordt alles op 1 stapel gelegd? Je wilt er natuurlijk niet vanuit gaan maar iedereen overlijdt een keer in zijn of haar leven. Hoe zijn de zaken dan geregeld? Kun je dan blijven wonen in jullie nieuwe woning of is de één genoodzaakt te verhuizen? Hiervoor kan een verblijvingsbeding worden af worden gesloten. Anders is een deel van de woning eigendom geworden van de familie en is je partner wellicht genoodzaakt jullie woning te verkopen.
Potje voor leuke dingen
Tussen al die dingen die jullie “moeten” regelen is het ook vooral belangrijk dat er ruimte is om te genieten. Ons advies is om drie potjes te maken, dit is vrij eenvoudig te doen via de app van jullie bank. Op die manier is er een potje voor beide individuen en één gezamenlijke potje. Vanuit de gezamenlijke pot kan er worden gespaard voor grote uitgaven zoals het aanschaffen van meubels en vakanties. We willen hiermee niet aanduiden dat iedere euro naar de rechtmatige eigenaar moet gaan, maar het is belangrijk er een soort van eerlijke balans in te houden.
Hou er vooral de positiviteit erin, creëer jullie eigen paleisje
Er zijn veel dingen waarover er druk kan worden gemaakt bij het samenwonen. Beide kunnen verschillende smaken hebben wat misschien niet altijd even goed op elkaar aansluit. Bemiddel hier vooral in. Het is belangrijk dat beide op zich gemak voelt. Hecht de één veel waarde aan een grote keuken en de andere aan een mooie tuin? Spaar dan voor gelijkwaardige uitgaven zoals een kookeiland of hekwerk.
Kopen of een huurwoning
Tegenwoordig willen de meeste mensen kopen en dat klinkt ook logisch. Het kopen van een woning is eigenlijk een investering, maar helaas is het op dit moment niet voor iedereen weggelegd. De huizenprijzen zijn sky-high en er wordt een lagere hypotheek aangereikt op basis van inkomen. Maar geen nood. Waar een wil is, is een weg. Waarschijnlijk moet er nog flink worden gespaard om een huis te kunnen kopen. Niet iedereen heeft een pak met geld klaarliggen. Naast meer geld verdienen kun je ook de kosten naar beneden brengen. Wat dacht je van sociale woningen? Misschien verdien je nog binnen de sociale woningen grens en kun je daarvoor in aanmerking komen. Bekijk de regelgeving huurwoningen of jullie daarvoor in aanmerking komen. Een andere optie om de kosten naar beneden te brengen is duurzaam wonen. Met kleine maatregelen kan er worden bespaart op energie waardoor er meer geld overblijft in jullie portemonnee voor een eigen paleisje.