Geld bespaartips voor studenten

Geld besparen als student in 2023: TIPS!

Een borrel hier, een hapje daar, feesten en eten bestellen terwijl je ontspant op de bank. Het studentenleven, een van de leukste tijden van je leven, maar ook een periode waarin je portemonnee niet altijd even vol is. Met deze bespaartips voor studenten kun je aan het einde van de maand meer geld overhouden voor leuke dingen!

1. Weet wat je uitgeeft

Tegenwoordig hebben we verschillende betaalopties, zoals betalen met onze pinpas, smartwatches en telefoons. Omdat het niet tastbaar is, realiseren we ons vaak niet hoe snel het geld uit onze handen glipt. Via je studentenrekening kun je zien hoeveel geld je de afgelopen tijd hebt uitgegeven, en het zal je verbazen hoeveel je soms hebt uitgegeven aan dingen die je eigenlijk niet echt nodig had. Als je echt geld wilt besparen, is het een goed idee om een overzicht te maken van je uitgaven en inkomsten. Het is misschien niet de leukste activiteit, maar het is wel een van de meest effectieve manieren om geld te besparen.

2. VIP Studentenpas

Als student heb je recht op verschillende voordelen en kun je genieten van een soort VIP-status. Met je studentenpas kun je korting krijgen bij verschillende gelegenheden en abonnementen. Zo biedt Spotify Premium bijvoorbeeld de eerste maand van je abonnement gratis aan voor studenten, gevolgd door een korting van 50%. Daarnaast krijg je als student ook kortingen bij bepaalde sportscholen, bioscopen, kledingwinkels, kappers en restaurants. Het is altijd de moeite waard om ernaar te informeren, zelfs als het niet expliciet wordt vermeld.

3. Ga naar een voordelige (super)markt

Zowel op de plaatselijke markt als bij de voordeel supermarkt kun je uitstekend boodschappen doen. Op de markt vind je verse producten zoals groente, fruit, kaas, brood, olijven en delicatessen. Deze producten zijn niet alleen lekker vers, maar ook nog eens vriendelijk voor je portemonnee. Als je echt niet zonder je favoriete supermarkt kunt of de verleiding te groot is om naar de dichtstbijzijnde supermarkt te gaan, kun je kiezen voor huismerken. Huismerken zijn van goede kwaliteit en helpen je om geld te besparen.

4. Houd aanbieding in de gaten

Je kunt gemakkelijk besparen op producten zoals wc-papier, shampoo, tandpasta, rijst, deodorant en pasta. Dit zijn vaak producten die we allemaal regelmatig nodig hebben, en ze zijn ook nog eens lang houdbaar. Met apps zoals ‘Reclamefolder’ kun je eenvoudig bijhouden welke aanbiedingen er deze week en soms zelfs volgende week zijn, zodat je daar rekening mee kunt houden. Ook kun je verschillende supermarkten bezoeken voor verschillende producten. Aanbiedingen zoals 2e gratis, 1+1 of 50% korting zijn de meest voordelige aanbiedingen. Op deze manier bespaar je een hoop geld en heb je altijd een voorraad waar je de komende tijd op kunt bouwen.

5. Neem je eigen eten mee

Een snelle wokmaaltijd bij de Chinees om de hoek is  lekker en snel, maar eigenlijk wel een stuk duurder dan een huisgemaakt wokgerecht. Door maaltijden voor de hele week voor te bereiden, oftewel meal prepping, kun je veel geld besparen. Op deze manier kun je je middag- of avondmaaltijden van tevoren klaarmaken en in de koelkast of vriezer bewaren. Daarnaast kan meal prepping ook gezonder zijn, omdat je van tevoren bedenkt wat je gaat maken en vaker gezonde maaltijden klaarmaakt in plaats van vettig eten. Bovendien kun je er ook voor kiezen om ’s avonds je boterhammen alvast te smeren, in plaats van een lekker broodje uit de kantine te kopen.

6. Koop je studieboeken tweedehands

Begin van het jaar ontvang je een boekenlijst en je merkt al snel dat de prijs van één boek gemakkelijk boven de 30 euro uitkomt. Een tweedehands boek kan veel goedkoper zijn dan de oorspronkelijke prijs. Je kunt kijken naar gebruikte boeken op verschillende marktplaatsen of aan ouderejaars studenten vragen of ze hun boeken willen verkopen. Let wel op! Controleer of de gebruikte boeken up-to-date zijn en of het de juiste editie betreft. Je wilt natuurlijk geen verkeerde aankoop doen. Zodra je klaar bent met je studie of studiejaar, kun je de studieboeken weer verkopen!

7. Koffie van Huis

Als drukke student is koffie onmisbaar tijdens je studententijd. Een kopje koffie of cappuccino kost al snel tussen de €2,- en €4,-. Aangezien het vaak niet bij één kopje koffie blijft, kunnen de kosten snel oplopen tot enkele tientjes per week. Om deze kosten te beperken, kun je gebruik maken van een thermosfles. Dit zorgt ervoor dat je koffie lang warm blijft, het is goed voor je portemonnee én het zorgt voor minder afval. Een win-winsituatie!

8. Vintage is hot 

Niet alleen boeken kan je tweedehands kopen, maar ook kleding, meubels en elektronica. Het kopen en verkopen van tweedehands kleding wordt steed populairder in Nederland. Via sites als Vinted is het dan ook betrouwbaar om je kleding te kopen. Je hebt vast wel eens van dit platform gehoord. Op deze manier is het niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu! 

9. Vergelijk jaarlijks je zorgverzekering 

Wellicht kan jouw zorgverzekering in het nieuwe jaar wat goedkoper. Vergelijk op Independer je huidige zorgverzekeraar met een andere. Sta er even bij stil bij wat je nou echt nodig hebt en denkt nodig te gaan hebben. Het veranderen van je zorgverzekeraar kan tientallen euro’s per jaar schelen. 

10. Eet je avondeten samen met huisgenoten

Als je op kamers woont kan je aan je huisgenoten voorstellen om samen te eten. Door de kosten en taken eerlijk te verdelen kom je veel voordeliger uit dan wanneer iedereen voor zichzelf boodschappen haalt en eten kookt. Dit zal niet alleen geld besparen, maar ook tijd. Met Tikkie kan je makkelijk en veilig de kosten delen of je houdt het op de ouderwetse manier bij met een whiteboard in de woonkamer of keuken.

11.Kies voor een sim only abonnement 

Een telefoonabonnement kan vrij duur zijn. Je kan kiezen uit een sim only abonnement of een abonnement met een toestel. Vaak zijn abonnementen met toestel duurder dan een sim only abonnement. Vrij logisch. Zolang je telefoon niet kapot is, is het verstandig om te kiezen voor alleen een abonnement voor je simkaart. Als je een beetje voorzichtig bent met je telefoon kun je hier makkelijk meerdere jaren mee vooruit. Waarom zou je dan ook een nieuwe telefoon moeten kiezen als je ‘oude’ telefoon het nog prima doet en zelfs nog relatief nieuw is!? De keuze om voor een sim only abonnement te gaan kan je dus wel honderden euro’s per jaar besparen!

12. Voordelig op vakantie

Als student kun je heel voordelig of soms gratis met de trein reizen door Europa. DiscoverEU is een initiatief van de Europesse Unie, ofwel de EU die jongeren de kans geeft om een groot deel van Europa te ontdekken. Als je 18 jaar bent kan je een aanvraag doen op de website waar ieder jaar twee aanvraagrondes plaatsvinden. Een beperkt aantal jongeren krijgen een gratis reispas van Interrail. Het is het proberen waard. De Nederlandse Spoorwegen biedt jongeren voordelen aan met de ‘Jongerenvoordelen NS International’. Wil je toch wat verder op reis? Op Google Travel kan je voordelige vliegtickets vinden naar verschillende bestemmingen over de hele wereld. Via websites als booking.com kan je onder andere goedkope en betrouwbare overnachtingen boeken. Plan je reis van te voren en vergelijk eerst de verschillende accommodaties voordat je je reis boekt. 

Studententijd is één van de drukste en leukste tijd van je leven. Met deze twaalf makkelijke bespaartips die wij voor jou onder elkaar hebben gezet, kan jij ervoor zorgen dat je aan het einde van de maand meer geld overhoudt of meer kan uitgeven aan de dingen die je leuk vindt!

Lees ook onze andere artikelen

Tips om je thuisomgeving te beschermen

Tips om je thuisomgeving te beschermen

Innovatieve bouwtrends en de opkomst van kunststof in de moderne architectuur

Innovatieve bouwtrends en de opkomst van kunststof in de moderne architectuur

Groeien met Dirix Elsloo

Groeien met Dirix Elsloo: Een Diepe Duik in de Wereld van Tuinbouw

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.