In Groene Energie Investeren

Hoe kun je investeren in de productie van groene energie?

De markt voor duurzame energie biedt mooie kansen voor beleggers. In 2020 moet 20% van de totale energieconsumptie in Europa bestaan uit duurzame energie. En in 2030 moet dit 27% zijn. Volgens Eurostat is dit nu 17%. Dit betekent dat de productie van groene energie nog flink zal moeten groeien.

  • Grote financiële partijen hebben aangekondigd hun investeringen in duurzame energie flink te zullen uitbreiden; Goldman Sachs met $150 miljard en BNP Paribas met €15 miljard.
  • Wereldwijd wordt er voor bijna $300 miljard dollar in duurzame energie geïnvesteerd. Bron: Internationaal Energie Agentschap (IEA).
  • Volgens het Internationaal Energie Agentschap (IEA) groeit de markt voor duurzame energie tot 2023 met 40%.
  • Uit een rapport van Bloomberg New Energy blijkt dat elektriciteit uit fossiele brandstoffen snel wordt teruggedrongen. De technologie van hernieuwbare energie daalt steeds verder kosten. Tegen 2023 zullen wind- en zonne-energie op de meeste plaatsen in de wereld goedkoper zijn dan energie uit kolen.

Wat is investeren in groene energie?

Investeren in groene energie betekent meehelpen het klimaat te beschermen, duurzamer wonen en de druk op het milieu te verminderen. Voordat u gaat kijken naar manieren om groene stroom te produceren, moet u nadenken over manieren om uw energieverbruik te verminderen. De groenste van alle energieën is dat wat je niet gebruikt. Zo is het permanent isoleren van uw huis om te besparen op energie en de verwarming het meest efficiënte dat u kunt doen om het milieu te beschermen, en het is ook het minst kostbaar voor u. Isolatie biedt het beste investeringsrendement van alle energie-investeringen.

Als je dat eenmaal hebt gedaan, kun je beginnen na te denken over de volgende drie benaderingen:

Geef de voorkeur aan een groene stroomleverancier. Als u uw stroom altijd heeft ontvangen van de zogenaamde ‘standaard’-leverancier (degene die u heeft geleverd voordat de energiemarkt werd geliberaliseerd), dan is het geen groene stroom waarvoor u maandelijks betaalt. Sluit dus een nieuw leveringscontract af, met dezelfde leverancier of met een andere leverancier; er zijn er verschillende die u volledig groene formules aanbieden. Het kiezen van een groene leverancier, zoals elke aankoop doen, vergt misschien wat onderzoek en vergelijking, maar het is het waard. Raadpleeg de enquête van consumentenorganisaties zoals het CRIOC / OIVO (onderzoeks- en informatiecentrum van consumentenorganisaties) of Test-Achats / Test Aankoop om u te helpen bij uw keuze. Vraag ook advies aan Homegrade.

Soms ontstaan er kansen om mee te werken aan de bouw van een coöperatieve windmolen of om aandelen te kopen in bedrijven die groene stroom produceren. Houd het nieuws in de gaten en raadpleeg het internet. Een voorbeeld: België voert momenteel grote windenergieprojecten uit op de Noordzee. U kunt advies vragen aan een effectenmakelaar of uw bank.

Wek zelf groene stroom op

Word zelf producer. Het is vandaag heel goed mogelijk om in uw eigen elektriciteitsbehoeften te voorzien d..m.v. het zelf opwekken van groene stroom, of om tussen 50 en 70% van uw huishoudelijke warmwaterbehoeften te dekken, met behulp van hernieuwbare energie, en de investering zal zichzelf binnen zeven jaar terugverdienen.

Een andere manier is om gebruik te maken van een warmtepomp. Deze worden gesubsidieerd door de overheid waardoor het een aantrekkelijke investering is.

In stedelijke gebieden is het gebruik van zonnetechnologie de meest realistische methode: fotovoltaïsche of thermische panelen. Maar het is niet onmogelijk om een micro-windmolen in een stedelijke omgeving te installeren – daar worden studies naar uitgevoerd door de diensten van de nieuwe facilitator van windenergie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Water besparen om duurzamer te wonen en de rekening aan het einde van de maand laag te houden? We vertellen je er graag meer over!

Lees ook onze andere artikelen

Tips voor het kiezen van een trapleuning

Tips voor het kiezen van een trapleuning

Tips om je thuisomgeving te beschermen

Tips om je thuisomgeving te beschermen

Innovatieve bouwtrends en de opkomst van kunststof in de moderne architectuur

Innovatieve bouwtrends en de opkomst van kunststof in de moderne architectuur

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.